Έκθεση της ΕΕ: Το όραμα των πέντε Προέδρων για την Ευρώπη

Έκθεση της ΕΕ: Το όραμα των πέντε Προέδρων για την Ευρώπη

ImageHandler.ashx

Μία έκθεση που συνέταξαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν-Κλόντ Γιούνκερ μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της ΕΕ, πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι ιδέες που παρουσιάζονται στο έγγραφο, περιλαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών, με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία.

Η έκθεση ξεκινά με τη φράση, “Το ευρώ είναι ένα επιτυχές και σταθερό νόμισμα”, αλλά υποδεικνύει και την ανάγκη να αποφευχθούν οι εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα εν όψει της αυξημένης ανεργίας, για να εξασφαλιστεί ότι το ευρώ – ένα “πολιτικό και οικονομικό σχέδιο” – θα έχει μια “μακροχρόνια, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση”.

Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία στο απώτερο μέλλον ενός ταμείου (treasury) της Ευρωζώνης – παρότι η έκθεση υπογράμμισε ότι, δεν υπήρχε σκοπός να συνεχιστεί η μεταφορά ρευστών προς ορισμένες οικονομίες σε μόνιμη βάση, ή να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν το εισόδημα φτωχότερων κρατών με τα πλουσιότερα.

Προτείνει επίσης, τη γρήγορη δημιουργία εθνικών αρχών ανταγωνισμού, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, που θα πιέσουν Κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές ενδυνάμωσης της παραγωγής. Η έκθεση επίσης ζητά μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμων συστημάτων σύνταξης, καθώς και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος καταθέσεων ασφάλισης, για να μοιράζεται το ρίσκο μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Πάντως, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι, ο κ. Γιούνκερ δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στις συμβάσεις της Ευρωζώνης, πριν το 2017.

Η έκθεση – “Ολοκληρώνοντας τηςν Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης”, επίσης γνωστή ως, “Έκθεση των Πέντε Προέδρων” – είχε ζητηθεί πέρσι από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα την συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής, της Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι συνυπογράφοντες, εκτός από τον κ. Γιούνκερ, είναι οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάριο Ντράγκι), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τούσκ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σούλτς) και του Eurogroup (Γερούν Ντάισελμπλουμ).

R-efistore_701

NO COMMENTS

Leave a Reply