Τούσκ: Έκτακτη Σύνοδος για το προσφυγικό, αν δεν βρεθεί λύση τη Δευτέρα

Τούσκ: Έκτακτη Σύνοδος για το προσφυγικό, αν δεν βρεθεί λύση τη Δευτέρα

european-cou-thumb-large

Την πρόθεσή του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μέσα στον Σεπτέμβριο, αν δεν προκύψει συμφωνία μεταξύ των Υπουργών των κρατών για την κατανομή των προσφύγων, γνωστοποίησε την Παρασκευής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

“Χωρίς ένα στέρεο σημάδι αλληλλεγγύης και ενότητας από τους Υπουργούς την Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό μέσα στον Σεπτέμβριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούσκ σε ανάρτησή του στο Twitter, ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι, μια συμφωνία για την κατανομή 160.000 προσφύγων εντός της Ε.Ε. από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστια βάρος από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι, έχει εντοπίσει κάποια σημάδια αλλαγής μεταξύ των κρατών-μελών, που έως τώρα εμφανίζονταν απρόθυμα να δεχθούν αιτούντες άσυλο στο εσωτερικό τους, λόγω του αυξανόμενου αντι-μεταναστευτικού πνεύματος που είχε επικρατήσει.

“Μετά από επαφές με κράτη-μέλη τις τελευταίες ημέρες, είμαι πιο αισιόδοξος ότι, βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια λύση που θα βασίζεται σε συναίνεση και ουσιώδη αλληλεγγύη”, πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τούσκ σε άλλο μήνυμά του στο Twitter.

NO COMMENTS

Leave a Reply