“Πυρ” κατά των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο

“Πυρ” κατά των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο

22885783_2015_09_14T174426Z_1908403842_GF10000205658_RTRMADP_3_EUROPE_MIGRANTS_GREECE.limghandler

“Πράσινο φως”, για τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, αποφάσισε να δώσει η Ε.Ε. στις ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της επιχείρησης EU NavFor Med.

Σε αυτήν συμμετέχουν σήμερα τέσσερα σκάφη, εκτιμάται όμως ότι, πρέπει άμεσα να πλαισιωθούν από τουλάχιστον επτά ακόμη, και από ελικόπτερα και άλλα μέσα.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές Οκτωβρίου και, όπως αποφασίστηκε, τα πολεμικά πλοία των χωρών-μελών θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις και συλλήψεις, να ζητούν την αλλαγή πλεύσης ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που θεωρούνται ύποπτα, ότι ανήκουν σε διακινητές.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών να μην παραβιάζονται τα χωρικά ύδατα της Λιβύης ή οποιασδήποτε άλλης χώρας (π.χ. της Τουρκίας). Παράλληλα, απαιτείται από τα επιτελεία να καθορίσουν σαφείς κανόνες εμπλοκής, μιας και πρόκειται για αμιγώς στρατιωτικές επιχειρήσεις -οι οποίες, πάντως, αφορούν κυρίως την περιοχή ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη, και πολύ λιγότερο το Αιγαίο, άρα και την Ελλάδα.

Παράλληλα, η χθεσινή Υπουργική Σύνοδος αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης για όσους εκτιμάται πως, δεν δικαιούνται ασύλου στην Ε.Ε.

NO COMMENTS

Leave a Reply