Απορρίπτει λύση του Κυπριακού με ΝΑΤΟ η Ρωσία

Απορρίπτει λύση του Κυπριακού με ΝΑΤΟ η Ρωσία

rosos-presvis-pros-tk-i-kypros-energei-nomima-stin-aoz

Εάν το ΝΑΤΟ είναι μέρος του συστήματος εγγυήσεων, τότε η Ρωσία δεν θα εγκρίνει την συμφωνία λύσης του Κυπριακού ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς ο κ. Οσάτσι τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί και εγκριθεί από τα δημοψηφίσματα.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως σε περίπτωση που μέρος του συστήματος εγγυήσεων θα είναι το ΝΑΤΟ, η Ρωσία δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της. Σε ερώτηση ωστόσο για το θέμα των εγγυήσεων, αφού σημείωσε πως θα πρέπει να λυθεί με τη συμμετοχή απευθείας των ενδιαφερομένων χωρών, τόνισε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί εγγυήσεις του ΝΑΤΟ.

Στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και σε αυτό συμβάλλει και η θετική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες μεταξύ τους. “Ελπίζουμε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να φτάσουν σε μια βιώσιμη λύση”. Πρόσθεσε δε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να προσαρμόσουν τις θέσεις τους στα θέματα των βελτιώσεων στο εδαφικό και το περιουσιακό που συζητούνται τώρα στις διαπραγματεύσεις.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος και του ΣΑ του ΟΗΕ, στηρίζει σταθερά μια λύση στην Κύπρο βασισμένη στις αποφάσεις του ΣΑ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 77-79. Στη διαδικασία δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, πρόσθεσε και η λύση που θα βρεθεί να συμβαδίζει με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ. “Στις διαπραγματεύσεις κρατούμε ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Κάνουμε έκκληση και στις άλλες πλευρές να μην επιβάλλουν στη μία ή την άλλη πλευρά κανέναν όρο”.

NO COMMENTS

Leave a Reply