Σύνοδος ΕΕ για το μεταναστευτικό σε κλίμα “τοξικό”

Σύνοδος ΕΕ για το μεταναστευτικό σε κλίμα “τοξικό”

newego_LARGE_t_1101_54568323_type12713

Έν μέσω μιας “τοξικής” πολιτικής ατμόσφαιρας, με γκρίνια και αλληλοκατηγορίες, οι χώρες της ΕΕ θα επιχειρήσουν να βρουν μια λύση σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής για το μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού, που όπως φάνηκε, “έπιασε στον ύπνο» την γηραιά ήπειρο.

Χθές, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, ενέκριναν το σχέδιο της Κομιισόν για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων βάσει ποσοστώσεων, ένα σχέδιο που από την αρχή συναντά σφοδρές αντιστάσεις.

Οι Ευρωπαίοι παλεύουν να συντονιστούν στον τρόπο με τον οποίο, θα αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συνέστησε στα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για να βρουν πολιτικές που θα βοηθήσουν, και όχι μια μακρά λίστα θεμάτων που θα δώσουν αφορμή για αλληλοκατηγορίες.

newego_LARGE_t_1101_54568325_type12128

Η σημερινή Σύνοδος στις Βρυξέλλες, θα εστιάσει στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, στην ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και στην παροχή περαιτέρω βοήθειας, προς χώρες όπως η Συρία από όπου προέρχονται πολλοί εκ των μεταναστών, αλλά και στην επαναπροώθηση των ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.
Προηγήθηκε χθες η σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που ενέκρινε τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Kατά της πρότασης ψήφισαν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ενώ η Φινλανδία απείχε από την ψηφοφορία.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε ότι, η χώρα του δεν προτίθεται να εφαρμόσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες της χώρες της ΕΕ, με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών.

newego_LARGE_t_1101_54568322_type12128

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι, η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα και χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας.
Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Άγκελα Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι, υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια Ευρωπαϊκή λύση, όπου όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης θα δεχθούν τη δίκαια κατανομή των προσφύγων που τους αναλογεί.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν και πιθανές λύσεις για να μετριαστούν οι βασικές αιτίες του κύματος των προσφύγων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προώθηση μιας πολιτικής μετάβασης για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.
Επιπλέον, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε χθεσινή τους συνάντηση συμφώνησαν ότι, κλειδί στην επίλυση του μεταναστευτικού είναι να τερματιστεί ο Συριακός εμφύλιος και να εξεταστεί περισσότερο το θέμα της επαναπροώθησης ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.

newego_LARGE_t_1101_54568324_type12128

Στην σημερινή Σύνοδο θα μετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Στο περιθώριο της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Άγκελα Μέρκελ.

NO COMMENTS

Leave a Reply