Τσίπρας: Η Ευρώπη κατάλαβε έστω κι αργά ότι οι πρόσφυγες είναι Ευρωπα’ι’κό...

Τσίπρας: Η Ευρώπη κατάλαβε έστω κι αργά ότι οι πρόσφυγες είναι Ευρωπα’ι’κό πρόβλημα

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) μιλάει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την άφιξή του στην  έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

“Θετικό βήμα”, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, διότι διαπιστώθηκε ότι , πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί Ευρωπαϊκή λύση και πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον άνθρωπο, και μετά στην οικονομία.

“Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά, ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια Ευρωπαϊκή λύση”,, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι, δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική, “κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα”, αλλά και ότι, πρέπει να μπει στο επίκεντρο “ο άνθρωπος και μετά η οικονομία”.

Αναφορικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες, “για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου”.

Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί, “εξασφαλίζει ότι, δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών”.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως, είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε, “να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα”.

“Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τι αποφάσισε η Σύνοδος

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Τούσκ και Γιούνκερ είπαν ότι, θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα, για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως, έγινε σημαντικό βήμα και συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν στην Τουρκία τα κέντρα υποδοχής μέχρι τον Νοέμβριο, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η επαναπροώθηση και η κατανομή των προσφύγων. Θα πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή και θα προχωρήσουμε με κοινή ευθύνη είπε η κ. Μέρκελ.

Από τη σύνοδο προέκυψε επίσης η δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία. Αυτά πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι, στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι, στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. “Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι”, δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι, η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισαν εξάλλου ότι, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία, και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Μάλιστα σε νέες δηλώσεις της που έκανε το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν απέκλεισε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες, για μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

NO COMMENTS

Leave a Reply