Η Κρήτη στην…καρδιά της Αγίας Πετρούπολης!

Η Κρήτη στην…καρδιά της Αγίας Πετρούπολης!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η καρδιά του πολιτισμού, της σύγχρονη Κρήτης μέσα από την αγιογραφία θα «χτυπά» στην Αγία Πετρούπολη! Εικόνες, αγιογραφίες και άλλα εκθέματα από την Ανατολική Κρήτη θα φιλοξενηθούν με πρωτοβουλία της Ρωσικής κυβέρνησης εκεί στο ναό του Αγίου Ισαάκ και στην Εκθέσεων και Συναυλιών του Καθεδρικού Ναού «Smolny»!

Πρόκειται για 50 και πλέον έργα ενός από τους καλύτερους σύγχρονους αγιογράφους της Κρήτης, του Μανώλη Μπετεινάκη τα οποία θα ταξιδέψουν στην Αγία Πετρούπολη από το Λασίθι, το Τοπλού, το Αρκαλοχώρι κι όπου αλλού βρίσκονται για να εκτεθούν από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου. Στην τελετή δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης που «έδωσε ωστόσο το παρών» χάρη στη δύναμη του διαδικτύου – μέσω skype – με τα λόγια του να σκορπούν συγκίνηση στην αίθουσα της έκθεσης.

«Ρωσία και Κρήτη, Ελλάδα. Υπάρχουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ μας για αιώνες. Ήδη τον 13ο αιώνα Ρώσοι προσκυνητές επισκέπτονται τα ιερά του νησιού. Ζητήματα πολιτιστικών επαφών συζητήθηκαν σε επιστημονικά συνέδρια στη Μόσχα και στο Ηράκλειο και ήταν τα θέματα πολλών ατομικών εκθέσεων στην Κρήτη και στη Ρωσία. Η έκθεση «Αυτές οι εικόνες οι αχειροποίητες…” είναι μια λογική επέκταση τους. Το νέο και ιδιαίτερό της είναι ότι συστήνει τον καλλιτέχνη που εργάζεται σήμερα, αλλά στο έργο του αποδεικνύεται η βαθιά σχέση με τις αρχαίες παραδόσεις της Κρητικής Σχολής», σημειώνει ο ίδιος ο αγιογράφος.

Ο αγιογράφος Μανώλης Μπετεινάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946. Στα δεκαέξι του χρόνια γίνεται μαθητής στο εργαστήριο του αγιογράφου παπά Γιώργη Μανουσάκη και το 1965 εργάζεται ως βοηθός του αγιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη, στον Άγιο Δημήτριο της Αίγινας. Από τότε ασχολείται επαγγελματικά με την αγιογραφία. Το 1975 αναλαμβάνει την τοιχογράφηση στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπίτνης και Σητείας και στη συνέχεια εργάζεται σε διάφορες εκκλησίες μεταξύ αυτών και την τράπεζα της Ιεράς Μονής Τοπλού στην Σητεία με την τεχνική της νωπογραφίας. Συνεχίζει να εργάζεται με έδρα του το Ηράκλειο.

Η μοναδικότητα των εικόνων που δημιουργούνται από τον Μπετεινάκη είναι η βαθύτερη ένταση, η εστίαση και η αυστηρότητα σε συνδυασμό με φωτεινά, κορεσμένα χρώματα. Δεν δημιουργεί εικόνες πάνω σε έτοιμα σχέδια. Δημιουργεί το δικό του πρότυπο για την πλήρωση της εικόνας με το μολύβι ή το πινέλο του. Στη συνέχεια εφαρμόζει το χρυσό φόντο και ακολουθεί η δουλειά στα ενδύματα, στην αρχιτεκτονική ή στο τοπίο και τέλος, στα πρόσωπα και τα χέρια.

NO COMMENTS

Leave a Reply