Στη Μόσχα ο Σκουρλέτης για ενεργειακά

Στη Μόσχα ο Σκουρλέτης για ενεργειακά

123

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε συνομιλίες για ενεργειακά θέματα, στις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, αλλά και με ανώτατα στελέχη της Gazprom και της VEB Capital.

Θετικό συμπέρασμα από τις συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα είναι ότι, βάσει και των τελευταίων εξελίξεων, ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για την Ελλάδα, οι οποίες θα συνδέονται με αυτές των ευρωπαϊκών κόμβων συναλλαγών.

Περαιτέρω, στις επαφές που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία, συζητήθηκε ο μηδενισμός ή τουλάχιστον η δραστική απομείωση του οφειλόμενου ποσού στην Gazprom Export, σε εφαρμογή της ρήτρας “Take or Pay” για το έτος 2014 , καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τις συμφωνημένες ποσότητες. Επίσης, η συζήτηση εστίασε και στη μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων για τα έτη 2015 και 2016, με αντίστοιχη μετακύλιση των ποσοτήτων που υπολείπονται στις συμβατικές ποσότητες της δεκαετίας 2017 – 2026.

Όσον αφορά στον αγωγό Greek stream (την προέκταση επί ελληνικού εδάφους του Turkish stream) επιβεβαιώθηκαν οι τρέχουσες δυσκολίες για την εξέλιξή του, λόγω της έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας – Τουρκίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά, το έργο δεν έχει ακυρωθεί

Το καλό κλίμα στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, επισφραγίστηκε από τη συζήτηση για το «Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας», όπως έχει οριστεί το 2016, κατά το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις ανάδειξης της φιλίας των δύο λαών. Τέλος, ο Αλεξάντερ Νόβακ προσκάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να συμμετάσχει στην εικοστή επέτειο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου 2016.

NO COMMENTS

Leave a Reply