Ώρα Σόιμπλε λίγο πριν την αξιολόγηση

Ώρα Σόιμπλε λίγο πριν την αξιολόγηση

4-tsak-siob-630

Την… επιείκεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ραντεβού του με τον γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, λίγο πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να κριθεί η έως τώρα πορεία της κυβέρνησης αλλά και η πρότασή της για το Ασφαλιστικό.

Με την συνάντηση με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο σήμερα και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες βράδυ στο Άμστερνταμ κλείνει η περιοδεία Τσακαλώτου ανά την Ευρώπη, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πείσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε από το καλοκαίρι και μετά, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και πως όλα είναι πλέον εύθραυστα.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του παρέδωσε στους ομολόγους του δύο έγγραφα 15 σελίδων με όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υιοθέτησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα έχει στις αποσκευές του και τη δήλωση – παρέμβαση του Αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιού ο οποίος, όχι τυχαία προφανώς, έσπευσε να γνωστοποιήσει την πάγια θέση του αμερικανικού παράγοντα για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και διάθεση να βρεθούν λύσεις. Λέγεται μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε στον κύριο Τσακαλώτο πως όταν ανέφερε πως θα χρειαστούν «μήνες» για την πρώτη αξιολόγηση, εννοούσε και για τις αποφάσεις για το χρέος μαζί.

Όπως και να ’χει, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει στο 100% τις απαιτήσεις των δανειστών για άμεσα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ εφέτος για το ασφαλιστικό. Από πλευράς τους, όπως έλεγαν πηγές των θεσμών, οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν και στο Eurogroup της Πέμπτης προκειμένου η καταβολή των υπολοίπων 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς τη χώρα μας, να γίνεται σε δόσεις με βάση επιμέρους προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει ή, ακόμα χειρότερα, να δοθούν μόνον όποτε και εάν η ελληνική πλευρά «ξεμείνει» από ρευστό.

NO COMMENTS

Leave a Reply