Οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν τα email των εργαζομένων

Οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν τα email των εργαζομένων

descargasΤο δικαίωμα στους εργοδότες να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων που αποστέλλονται μέσω των υπηρεσιών chat και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εν ώρα εργασίας αποφάνθηκαν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η σχετική απόφαση εκδόθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο και δεσμεύσει όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε μετά την προσφυγή ενός υπαλλήλου ο οποίος «συνελήφθη» να στέλνει μήνυμα μέσω Yahoo Messenger. O εργοδότης του είχε αναγνώσει το μήνυμά του και στη συνέχεια τον είχε απολύσει. To ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι εργοδότης είχε το δικαίωμα να διαβάσει προσωπικές συζητήσεις υπαλλήλου, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο. Ωστόσο, οι δικαστές υπογράμμισαν ότι η άναρχη υποκλοπή δεν είναι αποδεκτή και σημειώσαν στην απόφαση ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα σύνολο πολιτικών που ορίζουν με σαφήνεια τι μπορεί να συλλέξει ένας εργοδότης και πώς.

Οι δικαστές ανέφεραν ότι ο εργαζόμενος παραβίασε τις πολιτικές της εταιρίας και ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να ελέγξει εάν είναι συνεπής στην εργασία του, αναφέρει σχετικά το BBC. Αυτές οι πολιτικές πρέπει ωστόσο παράλληλα να προστατεύουν τους εργαζόμενους από υποκλοπές μηνυμάτων τους. Απορρίπτοντας την προσφυγή του υπαλλήλου, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν «είναι αδικαιολόγητο ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι υπάλληλοι εκπληρώνουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα κατά τις ώρες εργασίες».

«Ο εργοδότης ενέργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι όπως διαπιστώθηκε από τα εθνικά δικαστήριο, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και ότι η πρόσβαση αυτή επομένως ήταν νόμιμη. Τι Δικαστήριο δεν βλέπει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει αυτά τα ευρήματα» αναφέρεται στην απόφαση.

Αν και η υπόθεση ξεκίνησε το 2007, η απόφαση έρχεται τη στιγμή που δικαστήρια και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύση στο δίλημμα της ιδιωτικότητας έναντι της εθνικής ασφάλειας, μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τζιχαντιστών.

NO COMMENTS

Leave a Reply