Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη για νέα μέτρα το 2016

Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη για νέα μέτρα το 2016

050315221847_7812

Τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων -2 δισ. για το 2016 και 2 δισ. το 2017- προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ εφέτος και 1,75% του ΑΕΠ το επόμενο έτος ζητά η Κομισιόν, μέσα από την έκθεσή της που παρουσίασε ο Πιερ Μοσκοβισί. Η Επιτροπή προβλέπει ύφεση 0,7% και το 2016 για την ελληνική οικονομία, η οποία ωστόσο θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις της, ενώ δια στόματος Μοσκοβισί διαμηνύει ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

“Η Ελλάδα θα καταγράψει αρνητική ανάπτυξη στο σύνολο του 2016, αισθητά χαμηλότερη όμως απ’ ό,τι προβλέπαμε το φθινόπωρο, λιγότερο αρνητική. Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Προβλέπουμε πλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2016 -ήταν μεγαλύτερη κατά 1% το περασμένο φθινόπωρο- και ανάκαμψη κατά 2,7% το 2017 όταν θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και αποδώσουν καρπούς”, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Επισήμανε μάλιστα πως υπάρχει και ένα πολιτικό μήνυμα από την ανάλυση των προβλέψεων της Κομισιόν.

“Οι μεταρρυθμίσεις και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, μια οικονομία αντανακλαστική που έχει δυναμική και γι’ αυτό το λόγο ευχόμαστε να έχουν επιτυχία οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Πιστεύω ότι είναι ουσιώδες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη”, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Το μεσημέρι πάντως, όταν οι δημοσιογράφοι έθεσαν το θέμα των πρόσθετων μέτρων που ζητά η Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φάνηκε να αιφνιδιάζεται, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από την πλευρά των δανειστών.

NO COMMENTS

Leave a Reply