Αποκλείει κούρεμα καταθέσεων η Ντανιέλ Νουί

Αποκλείει κούρεμα καταθέσεων η Ντανιέλ Νουί

12_36

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση, μετά την τελευταία, κατά την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν με περίπου 14 δισ. ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον χρόνο, διότι πέρασαν από τέτοιου είδους έλεγχο τον περασμένο χρόνο.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα εάν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εάν έχει αποκλειστεί δια παντός το «κούρεμα» των καταθέσεων, η κ. Νουί δηλώνει ότι «τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί· επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει και άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται «κούρεμα» καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Παράλληλα, ζήτησε από τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσμια εργαλεία» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησής τους. Όπως είπε, άνα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των ισολογισμών των τραπεζών. Μερικά άλλα θα μπορούσαν να πωληθούν.

NO COMMENTS

Leave a Reply