Ο Ποπόσκι προειδοποιεί για σύγκρουση γειτόνων στα Βαλκάνια

Ο Ποπόσκι προειδοποιεί για σύγκρουση γειτόνων στα Βαλκάνια

poposki-skopia-700x400

Την ανησυχία του για τυχόν «συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι», εξέφρασε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι. Στην αναμέτρηση αυτή, «η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας», είπε ο Πόποσκι, προσθέτοντας: «φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων».

Μιλώντας στο BBC, o υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε της απόφασης των Σκοπίων να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τη διέλευση μεταναστών και προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις.

Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα. Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν», δήλωσε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση. Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα όσον αφορά τους μετανάστες, ώστε να καταγράφονται οι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, δήλωσε ο Πόποσκι.

NO COMMENTS

Leave a Reply