Η Τουρκία μπλοκάρει το σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η Τουρκία μπλοκάρει το σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

nato-aigaio
Συνεχή εμπόδια στη συμφωνία που έχει υπογράψει, αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, βάζει η Άγκυρα. Μέχρι στιγμής, η γειτονική χώρα δεν έχει επιτρέψει στα πλοία της Συμμαχίας να εισέλθουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν ο Γερμανός διοικητής, αντιναύαρχος Γιεργκ Κλάιν, ζήτησε διπλωματική άδεια τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία, προκειμένου να εισέλθει γερμανικό πλοίο της Συμμαχίας στα ύδατα των δύο χωρών στο ύψος της Λέσβου, με αφορμή και της άφιξης στο ελληνικό νησί, της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λίνεν, την προσεχή Πέμπτη.

Η Ελλάδα έδωσε την άδεια, η Τουρκία όμως αρνήθηκε να το κάνει. Μάλιστα, έπειτα από σχετική επικοινωνία, αναγκάστηκε ο αντιναύαρχος Κλάιν να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το ζήτημα να εξελιχθεί σε διαπραγμάτευση Γερμανίας-Τουρκίας.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι συγκεκριμένες ενέργειες της Άγκυρας έχουν προκαλέσει τη δυσφορία του Βερολίνου, με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες να τονίζουν πως «από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα εισόδου ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα τουρκικά ύδατα. Σε κάθε περίπτωση, τα Συμμαχικά πλοία παραμένουν εκτός Τουρκίας, με την Άγκυρα -όπως σημειώνουν ευρωπαϊκοί κύκλοι- να μη δείχνει σχεδόν καμία διάθεση να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ.

NO COMMENTS

Leave a Reply