Ρεκόρ τιμών στο Greek Sale του Οίκου Sotheby’s

Ρεκόρ τιμών στο Greek Sale του Οίκου Sotheby’s

Το συνολικό ποσό των 4.380.882 ευρώ (3.925.175 λίρες Αγγλίας) συγκέντρωσε η φθινοπωρινή δημοπρασία «Γκρικ Σέιλ» (Greek Sale) του Οίκου «Σόθμπις» (Sotheby’s) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της δημοπρασίας σημειώθηκαν τέσσερα νέα ρεκόρ (για έργα του Σπύρου Βασιλείου, του Γιώργου Ζογγολόπουλου, του Κωνσταντίνου Ξενάκη και του Κωνσταντίνου Βυζαντίου), ενώ ποσοστό σχεδόν 37% των έργων που πουλήθηκαν πέτυχαν τιμές υψηλότερες από την υψηλότερη αρχική εκτίμηση.
Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το έργο του Νικόλαου Γύζη «Διαβάζοντας τη Μοίρα» (The Fortune Teller), το οποίο πωλήθηκε έναντι του ποσού των 363.011 ευρώ (325.250 λίρες Αγγλίας).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πίνακας, που ανακαλύφθηκε και πάλι πρόσφατα σε μια αμερικανική συλλογή και αποτελεί τυπικό παράδειγμα του έργου του καλλιτέχνη, έγινε αντικείμενο έντονου συναγωνισμού, για να πωληθεί τελικά σε ανώνυμο πλειοδότη που “χτυπούσε” από το τηλέφωνο.
Πολύ καλές τιμές “έπιασαν” και άλλα έργα του Γύζη, με το «Νεαρή Γυναίκα Πλένεται Δίπλα σε Ποτάμι» (Girl Washing by a River), να επιτυγχάνει την τιμή των 202.818 ευρώ (181.250 λίρες Αγγλίας).
Αντικείμενο έντονου συναγωνισμού κατά τη σημερινή δημοπρασία έγινε επίσης, το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Οδός Πατησίων, Αθήνα» (Patission Street, Athens) και πουλήθηκε στο ποσό των 222.383 ευρώ (199.250 λίρες Αγγλίας), σε τιμή αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις (80.000-120.000 λίρες Αγγλίας).
Δύο έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα τα πήγαν επίσης πολύ καλά. Το έργο «Ο Αιχμάλωτος/ Ελαιόδεντρα» (The captive/ Olive Trees) “έπιασε” την τιμή των 202.293 ευρώ (181.250 λίρες Αγγλίας), ενώ το «Τρεις Ράφτες» (Three Tailors) του ίδιου καλλιτέχνη συγκέντρωσε το ποσό των 88.681 ευρώ (79.250 λίρες Αγγλίας). Στις “δυνατές” τιμές της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνεται επίσης αυτή που σημειώθηκε για το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη «Νεαρό Αγόρι» (Young Boy), το οποίο πωλήθηκε έναντι 202.293 ευρώ (181.250 λίρες Αγγλίας).
Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, Ανώτερος Διευθυντής (Senior Director) και Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του Οίκου Σόθμπις, σε δηλώσεις επισημαίνει: “Τα σημερινά αποτελέσματα αποδεικνύουν τη διαρκή ισχύ της αγοράς. Έργα κορυφαίας ποιότητας πέτυχαν πολύ καλές τιμές, ενώ οι συλλέκτες ήταν πρόθυμοι να πλειοδοτήσουν για σπάνιους πίνακες που έφεραν λογικές τιμές εκτίμησης”.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply