Αφιέρωμα της L’ Echo στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Αφιέρωμα της L’ Echo στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Η L’ ECHO του Σαββατοκύριακου δημοσιεύει, στις πολιτιστικές σελίδες της, ολοσέλιδο άρθρο αφιερωμένο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του, στις 20 Ιουνίου. «Η ατμόσφαιρα θα είναι μαγική, τα αριστουργήματα της Ακρόπολης πρόκειται να αναπνεύσουν σε ένα περιβάλλον απόλυτα εντυπωσιακό», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς. Περισσότερες από 200 προσωπικότητες, Αρχηγοί Κρατών, Υπουργοί και διευθυντές μουσείων, όπως του Βρετανικού, του Λούβρου ή του Metropolitan της Νέας Υόρκης έχουν προσκληθεί στα εγκαίνια του νέου Μουσείου. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη για τα διεθνή ΜΜΕ για τις 19 Ιουνίου, ενώ στις 18 Ιουνίου, θα προηγηθεί μια ξενάγηση για τους αρχαιολόγους και τους ακαδημαϊκούς και στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για τους Αρχηγούς Κρατών, τους ιθύνοντες της Ε.Ε. και της UNESCO. Οι πόρτες του Μουσείου θα ανοίξουν για το κοινό στη συνέχεια, ενώ έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Μεταξύ άλλων, το άρθρο επισημαίνει ότι στο νέο Μουσείο θα εκτίθενται 4.000 αντικείμενα, 330 αγάλματα, αετώματα και μέρη ζωοφόρων, τα οποία βρίσκονταν στους ναούς της Ακρόπολης. Το νέο υπερσύγχρονο Μουσείο, επιφάνειας 25.000 τ.μ., η κατασκευή του οποίου κόστισε 129 εκ. ευρώ, αποτελείται από τρία επίπεδα, με μεγάλα ανοίγματα με προθήκες και φτάνει σε ύψος τα 23 μέτρα. Επίσης, η κατασκευή του προβλέπει αντισεισμική προστασία έως 10 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο συντάκτης αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να αγνοούν το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των αρχαιοτήτων, οι όποιες προσπάθειες έχουν λάβει χώρα δεν απέβησαν μάταιες. Η διεθνής κοινή γνώμη έχει ξεκινήσει κινητοποίηση κατά του σφετερισμού της πολιτισμικής κληρονομιάς».
Στο πλαίσιο αυτό- συνεχίζει το άρθρο- τον Αύγουστο του 2006, το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες συμφώνησε την επιστροφή δύο αγαλμάτων, ενώ το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία επέστρεψε ένα μικρό τμήμα ζωοφόρου. Επιπλέον, το Βατικανό, παρά την ανησυχία του να προκαλέσει προηγούμενο αναφορικά με την επιστροφή αρχαιοτήτων, δέχτηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, στις 5 Νοεμβρίου του 2008, ένα τμήμα του διακόσμου του Παρθενώνα.

NO COMMENTS

Leave a Reply