Θησαυροί του Έρμιταζ στο Μουσείο Ακρόπολης

Θησαυροί του Έρμιταζ στο Μουσείο Ακρόπολης

upl56e1b830ac947

Δύο αγγεία και ένα κόσμημα. Ολόχρυσα, διακοσμημένα με κεφαλές Μέδουσας και μορφές σκυθών ιππέων. Αριστουργήματα που αποτελούν μέρος σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αιώνα π.Χ. Από σήμερα περιμένουν το κοινό στο ισόγειο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας εντοπίστηκαν το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία.

Η σημασία τους είναι ξεχωριστή, αφού φιλοτεχνήθηκαν από έλληνες αποίκους στην Κριμαία, οι οποίοι είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με τους σκύθες νομάδες. Σε «αντάλλαγμα» το Μουσείο της Ακρόπολης στέλνει στο περίφημο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του μουσείου. Η Ελλάδα και η Ρωσία προγραμματίζουν για το έτος 2016 σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Μέρος των εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως ότι οι πολύτιμοι σκυθικοί προπομποί φτάνουν στην Αθήνα από την Αγία Πετρούπολη μια μέρα μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι για την μυστική πτήση που έκανε το άγαλμα του θεού Ιλισού από το Βρετανικό Μουσείο προς το Ερμιτάζ. Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου 2016 έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 και στον χώρο αυτό δεν απαιτείται εισιτήριο.

NO COMMENTS

Leave a Reply