Ρομάν Γαβράς: Στα χνάρια του πατέρα του

Ρομάν Γαβράς: Στα χνάρια του πατέρα του

Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας γνωστός σκηνοθέτης, με εξαιρετικές κινηματογραφικές παραγωγές, που εντυπωσίασαν τους σινεφίλ τις τελευταίες δεκαετίες. Πολύ λιγότερο γνωστός, ωστόσο, είναι ο γιός του, ο Ρομάν Γαβράς, ο οποίος προκάλεσε και το ελληνικό κοινό, με μία ταινία πάνω στον ρατσισμό, το φόβο, τις ταξικές ανισότητες, τη βία. «Notre jour viendra», τιτλοφορείται η ταινία του. «Η μέρα μας θα έρθει» σε ελεύθερη μετάφραση.
Η πρώτη του αυτή μεγάλου μήκους ταινία προβλήθηκε στο 51o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θεωρήθηκε από τα highlights της διοργάνωσης. Το όνομα του ταλαντούχου δημιουργού συζητήθηκε έντονα προσφάτως, με αφορμή τη σκηνοθεσία του στο προκλητικό videoclip της M.I.A. «Born Free», το οποίο απαγορεύτηκε στο YouTube. Η ταινία αποτελεί μια σκληρή αλληγορία πάνω στο μεταναστευτικό δόγμα του Σαρκοζί και στον ακήρυχτο πόλεμο των παριζιάνικων προαστίων. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Βενσάν Κασέλ και Ολιβιέ Μπαρτελεμί.
Ο Ρομάν Γαβράς γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παρίσι. Έχει σκηνοθετήσει μεγάλο αριθμό βιντεοκλιπ και έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία
(source: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply