Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

ImageHandler

Νεφελώδες το τοπίο στις Βρυξέλλες κατά την έναρξη της τρίτης σε μόλις έναν μήνα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, η έκβαση της οποίας είναι αβέβαιη με την Κύπρο να έρχεται σε πρώτο πλάνο στο «αλισβερίσι» Τουρκίας-ΕΕ για την ανακοπή των προσφυγικών-μετανασευτικών ροών. Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των ηγετών της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο με βάση το οποίο θα συνεχιστεί η σημερινή συζήτηση. Το σχέδιο προβλέπει μεγάλη κινητοποίηση από τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποστήριξη στην Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την κινητοποίηση διοικητικής υποστήριξης  από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, με δικαστές, διερμηνείς, μεταφραστές και διοικητικούς υπαλλήλους του Frontex. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η στελέχωση  των κέντρων υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα με νομικά καταρτισμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ταχεία ανάλυση της κάθε αίτησης ασύλου. Όπως τονίζει ο κοινοτικός αξιωματούχος: «Όλο αυτό γίνεται με την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της, και θα υπάρξει τεράστια ευρωπαϊκή υποστήριξη. Η εναλλακτική σε αυτό είναι οι πολλές Ειδομένες», υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της κατάστασης.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους ως τις 12:00 ώρα Ελλάδος όπου και θα ολοκληρωθεί το δείπνο των αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα μπαράζ διμερών επαφών μεταξύ των αρχηγών. Από την πλευρά της Ελλάδας ο αξιωματούχος δηλώνει πως πρέπει να γίνουν νομικές αλλαγές, έτσι ώστε η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα προέλευσης, έτσι ώστε να ισχύσει το καθεστώς της επανεισδοχής και επιστροφής μεταναστών. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει και αυτή σε νομικές αλλαγές έτσι ώστε να αναγνωρίσει και τους Ιρακινούς ως πρόσφυγες και να τους παρέχει την κατάλληλη κάλυψη, και να ενσωματώσει στο δίκαιο της την Συνθήκη της Γενεύης.

NO COMMENTS

Leave a Reply