Πυρετός για συμφωνία με την Τουρκία

Πυρετός για συμφωνία με την Τουρκία

A2B3611CC8767EAB32CB65E6B64D98DD

Σε ένα πλαίσιο χαμηλής δεσμευτικής αξίας, καθώς δεν επιτυγχάνεται ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κατέληξαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες τη νύχτα στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να πειστεί η Άγκυρα να συνεργαστεί στο όλο θέμα και κυρίως να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε θεσμικά και άλλα ανταλλάγματα – από την αύξηση της οικονομικής βοήθειας, έως το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ έδειξαν μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, ενώ η Κύπρος δια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει ακόμη και βέτο, εάν ο κ. Νταβούτογλου προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις και οι Ευρωπαίοι συζητήσουν καίριες υποχωρήσεις.

Οι ηγέτες αναχώρησαν μετά τα μεσάνυχτα από το κτήριο των διαβουλεύσεων χωρίς να δώσουν σαφή εικόνα μέχρι ποιου σημείου και με ποιες συγκεκριμένες θέσεις θα διαπραγματευτούν με τον κ. Νταβούτογλου τον οποίο αρχικά θα συναντήσουν ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις τους και νωρίτερα Ευρωπαίοι ηγέτες και παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως «οι 28 έχουμε καταλήξει στα βασικά σημεία με τη Τουρκία» χαρακτηρίζοντας επίσης το κλίμα ως εποικοδομητικό. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έδωσε το στίγμα της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής τονίζοντας πως «μας περιμένει μια δύσκολη ημέρα διαπραγματεύσεων» καθώς εξερχόταν από τη Σύνοδο. «Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν, έπειτα θα έχουμε μια κοινή δήλωση με τη Τουρκία» τόνισε από τη πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου, τονίζοντας όμως πως θα χρησιμοποιήσει το βέτο του αν αυτό «κριθεί απαραίτητο».

NO COMMENTS

Leave a Reply