Ομόφωνη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό

Ομόφωνη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό

77777_5

Την «ομόφωνη συμφωνία» μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Για «συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε.» στο προσχέδιο Τουσκ είχε κάνει λόγο νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ακολούθησε η τελική συνάντηση των «28» με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η επανεισδοχή μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν, τον Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ολλανδό πρωθυπουργό που προεδρεύει της Ε.Ε., Μαρκ Ρούτε.

Από πρακτική πλευρά η Ελλάδα θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος καθώς θα είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία αιτήματος ασύλου όλων όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά χθες ζήτησε 4.000 παραπάνω προσωπικό εκ των οποίων 2.500 θα είναι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα, για το βάρος που θα πρέπει να σηκώσει η Ελλάδα αλλά και την δυσκολία του εγχειρήματος σχολίασαν μία σειρά από ηγέτες όπως η Α. Μέρκελ που τόνισε πως “από μία πρακτική πλευρά θα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στα νησιά για να γίνει αυτή η διαδικασία δυνατή.”

NO COMMENTS

Leave a Reply