Ελληνο-ρωσική συνεργασία σε «κβαντικές τεχνολογίες»

Ελληνο-ρωσική συνεργασία σε «κβαντικές τεχνολογίες»

feb79a69-b6c4-496a-9c5f-0976416264cf

Στον τομέα της κβαντικής φυσικής θα συνεργαστούν Ελλάδα και Ρωσία μετά την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με αφορμή το έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Όπως ορίζει το σύμφωνο, η πρώτη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η χρηματοδότηση θα ανέλθει στο ύψος του 1 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις προτάσεις και η διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων θα είναι από 24 έως 36 μήνες.

Στην πρόσκληση έχουν δικαίωμα συμμετοχής ερευνητικά ινστιτούτα, ερευνητικά κα τεχνολογικά κέντρα και οργανισμοί, πανεπιστήμια, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και άλλοι ερευνητικοί οργανισμοί, επαγγελματικές κοινότητες και τεχνολογικές πλατφόρμες, των δύο χωρών. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας. Το σύμφωνο υπέγραψαν η ρωσίδα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Επιστήμης κυρία Λουντμίλα Ογκορόντοβα και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης.

Στον τομέα αυτό άλλωστε, παρά την κρίση, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ερευνητικά κέντρα αριστείας διεθνώς αναγνωρισμένα με ευρύτατο φάσμα καινοτομικών εφαρμογών, όπως σε συστήματα επόμενης γενιάς του τομέα της πληροφορικής, στην ασφάλεια και ταχύτητα τηλεπικοινωνιών, στη βελτίωση της ακρίβειας και ευαισθησίας διαγνωστικών τεχνικών, σε νέα έξυπνα υλικά, στη νανοτεχνολογία, στον καθορισμό προτύπων για το εμπόριο και τη βιομηχανία, στην ιατρική και στην πολιτισμική κληρονομιά κ.λπ. Το σύμφωνο συνεργασίας κινείται σε τέσσερις θεματικές: την κβαντική νανο-ηλεκτρονική, τη νανοφωτονική, την κβαντική πληροφορία – επικοινωνία και τα μεταϋλικά.

NO COMMENTS

Leave a Reply