Μέρκελ-Λαγκάρντ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε

Resizer

Η Γερμανία θέλει την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ, με τις δύο πλευρές ουσιαστικά να συμφωνούν ότι διαφωνούν με διπλωματικό τρόπο. Μιλώντας τη στιγμή που οι ανησυχίες για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο κορυφώνονται λόγω των διαφορών με την Ευρώπη, η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε τελεσίδικα το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όμως φάνηκε να μεταθέτει το όλο θέμα για το μέλλον, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η γερμανίδα ηγέτιδα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί οδοί και εργαλεία που δίνουν περαιτέρω δυνατότητες σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, όμως υπογράμμισε ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις.
«Όροι πρέπει να εφαρμοστούν και ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ έστειλε ίσως το πιο ξεκάθαρο έως τώρα μήνυμα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, λέγοντας πως το ΔΝΤ είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά», χωρίς όμως να αναλάβει κάποια δέσμευση.

Η κ. Λαγκάρντ συμφώνησε μεν με την κ. Μέρκελ ότι ακόμα απέχουμε από συμφωνία για την Ελλάδα, όμως ουσιαστικά διαφώνησε για το χρέος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει επιθετικά ή σε βάθος για το μέγεθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται η χώρα μας. Επανέλαβε ακόμα ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξους.

NO COMMENTS

Leave a Reply