Η ελληνική Τέχνη πρωταγωνιστεί στο Λονδίνο

Η ελληνική Τέχνη πρωταγωνιστεί στο Λονδίνο

erga-megalwn-ellinwn-zwgrafwn-sto-sfuri-apo-ton-bonhamsw_l

Η ελληνική τέχνη θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μέσα από τη δημοπρασία με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που πραγματοποιεί ο διάσημος οίκος Μπόναμς, στις 26 Απριλίου, στο Λονδίνο. Το «Greek Sale» των Μπόναμς αποτελεί πλέον θεσμό καθώς, εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιούνται δύο δημοπρασίες τον χρόνο με επίκεντρο την ελληνική τέχνη.
Στη νέα αυτή, 28η κατά σειρά, δημοπρασία περιλαμβάνονται συνολικά 87 έργα τα οποία φέρουν την υπογραφή κάποιων εκ των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Και στην περίπτωση του «Greek Sale» των Μπόναμς υπάρχουν ελληνικά έργα η τιμή εκτίμησης των οποίων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ωστόσο θα υπάρχουν και έργα με προσιτές τιμές που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Χειμώνας» του Γιάννη Τσαρούχη, η τιμή εκτίμησης του οποίου κινείται μεταξύ 150.000 και 230.000 ευρώ. Εντονη θα είναι η παρουσία του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από αρκετά έργα του, δύο από τα οποία μάλιστα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των έργων της δημοπρασίας με τις υψηλότερες τιμές. Το πρώτο είναι η «Επισκευή ενός αρχαίου θεάτρου», με τιμή εκτίμησης 88.000 – 130.000 ευρώ. Αλλο ένα έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα το οποίο έχει υψηλή τιμή εκτίμησης, 75.000 – 100.000 ευρώ, είναι το «Πρωινό στο Βουνό», στο οποίο αποτυπώνει εξαιρετικά τα φυσικά φαινόμενα, τους νόμους της φύσης και το τοπίο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει και η «Παιδική Συμφωνία» του Γεώργιου Ιακωβίδη, η τιμή πώλησης του οποίου εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 75.000 και 100.000 ευρώ.
Ο Νίκος Εγγονόπουλος εκπροσωπείται από πέντε έργα, μεταξύ των οποίων και ο «Σολωμός» που αναπαριστά τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό, ως αρχαίο πολεμιστή που κρατά ένα σπαθί στο δεξί του χέρι, ενώ στα πόδια του βρίσκεται ένα μισοανοιγμένο ειλητάριο στο οποίο είναι γραμμένοι στίχοι από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Η τιμή εκτίμησης του έργου είναι 25.000 ευρώ. Οι Μπόναμς θα δημοπρατήσουν επίσης έργα των Θεόφιλου, Αγήνορα Αστεριάδη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Σπυρίδωνα Σκαρβέλη, Γεωργίου Μπουζιάνη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Παύλου κ.ά.

NO COMMENTS

Leave a Reply