Αντίθετος ο ESM στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας

Αντίθετος ο ESM στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας

newego_LARGE_t_1101_54609605

Την αντίθεσή του στο «κλείδωμα» των επιτοκιών δανεισμού της Ελλάδας στα σημερινά χαμηλά επίπεδα διατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ESM βάζει φρένο με την επιστολή του στα σενάρια που προωθούνταν για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα προέκυπτε επιβάρυνση έναντι των μελλοντικών του απαιτήσεων από τη χώρα.

Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους. Ταυτόχρονα, όμως, η Ευρώπη θα έχανε σημαντικό μέρος από τα μελλοντικά οφέλη της. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, ο ESM δεν τα αποδέχεται αυτά τα σχέδια για τον λόγο που περιγράφηκε παραπάνω. Δεδομένου ότι ο ESM είναι και από τους βασικούς «παίκτες» στο θέμα του χρέους –αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας– είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εισήγησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει και αποδεκτή.

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply