Ο ESM προβλέπει λιτότητα διαρκείας για την Ελλάδα

Ο ESM προβλέπει λιτότητα διαρκείας για την Ελλάδα

esm-ellada

Λιτότητα διαρκείας για την ελληνική κοινωνία προβλέπει με έγγραφό του ο ESM, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από το Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Με τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ, έως το 2025.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω μεγέθη, θα σημάνει τη μικρότερη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει αυτούς τους στόχους, διατηρώντας παράλληλα τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Με άλλα λόγια, το διεθνές πρακτορείο καταθέτει την άποψη ότι παρά την ανάπτυξη, που ενδεχομένως να υπάρξει στην ελληνική οικονομία, οι υποχρεώσεις θα υπερκαλύπτουν τα κέρδη και ως εκ τούτου, η Ελλάδα και οι πολίτες της θα είναι «εγκλωβισμένοι» σε μία διαρκή και πολυετή λιτότητα.

Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, δηλαδή ο «αυτόματος κόφτης», όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες υπουργοί, κάτι που συνεπάγεται τη νομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση, δηλαδή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος και σε αύξηση των φόρων. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 24 Μαΐου, το Eurogroup θα αναλύσει τα στοιχεία, για μία ενδεχόμενη σειρά μέτρων που θα «ελαφρύνουν» το ελληνικό χρέος.

NO COMMENTS

Leave a Reply