Τι προτείνει ο ESM για το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Τι προτείνει ο ESM για το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

ESM2012

Σε μία σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα Die Welt, η οποία δημοσιεύει δισέλιδο έγγραφο του επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το οποίο ο Κλάους Ρένγκλινγκ προτείνει ενόψει του Eurogroup στις 24 Μαΐου την εξόφληση μέρους των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ από τον ESM. Στο έγγραφο αρχικά διατυπώνονται οι προτάσεις αναφορικά με το χρέος που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, δηλαδή η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής, όπως και η κάλυψη των επιτοκίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτική βόμβα: τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ».

Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια». Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, θέτοντας παράλληλα στο περιθώριο με τέτοιες στοχευμένες κινήσεις το Ταμείο. Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτικό χαρτί, που θα μπορούσε να αποδειχτεί και «άσος» για την ελληνική πλευρά. Το ζήτημα είναι βέβαια η στάση του Βερολίνου, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο καταμερισμός των βαρών ως προς το ελληνικό χρέος θα άλλαζε άρδην, με το ΔΝΤ να έχει να έχει λιγότερα ελληνικά «βάρη».

Πόροι για αυτόν τον σκοπό πράγματι υπάρχουν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, αφού «οι Ευρωπαίοι είχαν κρατήσει το καλοκαίρι από το πακέτο σωτηρίας ύψους 86 δισ. ευρώ 25 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για την σωτηρία των τραπεζών, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρήματα. Θεωρητικά υπάρχουν 15 δισ. για να εξοφληθούν τα εκκρεμή (ελληνικά) δάνεια προς το ΔΝΤ». Σύμφωνα με την Welt, o ESM υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, εκτιμά ο ESΜ και το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν από 183% στο 74% του ΑΕΠ.

NO COMMENTS

Leave a Reply