Ο “Προμηθέας δεσμώτης” του Αισχύλου σε θέατρο του Βερολίνου

Ο “Προμηθέας δεσμώτης” του Αισχύλου σε θέατρο του Βερολίνου

Ελληνικές τραγωδίες ανεβαίνουν συχνά στα γερμανικά θέατρα. Όχι όμως και στην πρωτοποριακή Schaubühne του Βερολίνου (φωτ.). Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον ο φετινός “Προμηθέας δεσμώτης” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Jossi Wieler.
Η παράσταση αρχίζει και οι θεατές αντί να στρέψουν το βλέμμα τους μπροστά το στρέφουν προς τα κάτω, σε βάθος πέντε μέτρων: εκεί βλέπουν τον Προμηθέα δεμένο με αλυσίδες στον τοίχο, επάνω σε μία μικρή εξέδρα μέσα σε μια λίμνη. Η φυσική ακτίνα δράσης του ηθοποιού είναι με άλλα λόγια αρκετά περιορισμένη. Όμως ο Ερνστ Στέτσνερ, που υποδύεται τον Προμηθέα, δεν χρειάζεται περισσότερο χώρο. Όλη την ώρα όρθιος, με τεντωμένο το σώμα ο Στέτσνερ είναι ένας Προμηθέας επαναστάτης, ένας Προμηθέας θυμωμένος, ένας Προμηθέας που σκέπτεται ορθολογικά, που προφητεύει, που δεν λυγίζει. Και προπαντός είναι ένας Προμηθέας ελεύθερος, παρότι είναι αλυσοδεμένος. Αυτός ο Προμηθέας διαμηνύει στον Ωκεανό και στον Ερμή που τον επισκέπτονται ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει στον Δία.
Η νέα μετάφραση αυτού του έργου στα γερμανικά έγινε από τον Κουρτ Στάινμαν. Σε αντίθεση με προηγούμενες μεταφράσεις ο Στάινμαν δεν επιμένει να τηρήσει την αρχική δομή του αρχαίου δράματος, χρησιμοποιεί μια λιτή γλώσσα, που είναι μεν εύκαμπτη, αλλά δεν δανείζεται υπέρμετρα εκφράσεις από την καθομιλούμενη γερμανική γλώσσα, όπως έκανε για παράδειγμα πρόσφατα ο συγγραφέας Ραούλ Σρότ μεταφράζοντας την Άλκηστι του Ευριπίδη. Όπως μας είπε ο σκηνοθέτης: “Η μετάφραση τον αρχαίων ελληνικών έργων είναι πάντα δύσκολη, ιδιαίτερα του Αισχύλου. Πρέπει οι μεταφράσεις να γίνονται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να ακούγονται ταιριαστά στα αυτιά μας και όχι σαν ένας απλός μοντερνισμός. Αυτό το κατάφερε ο Κουρτ Στάινμαν.” Ο Προμηθέας της Σάουμπυνε είναι ένας Προμηθέας των χαμηλών τόνων, που παραμένει στο πλευρό των αδύναμων, που δεν ενδίδει στις ελκυστικές προτάσεις που του κάνουν οι άλλοι θεοί σε περίπτωση που υποκύψει. Και πρόκειται για έναν Προμηθέα που ενώ γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα για αυτόν προσωπικά, δεν πτοείται.
(Πηγή: dw-world)

NO COMMENTS

Leave a Reply