Αλβανική πρόκληση στο Euro

Αλβανική πρόκληση στο Euro

Μικρή μερίδα Αλβανών οπαδών, βρήκαν την ευκαιρία μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, να εκφράσουν εθνικιστικές κορώνες σηκώνοντας πανό για την Ελλάδα. Στο πανό που ύψωσαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής Αλβανίας με την Ελβετία, αναγραφόταν: «Η Ελλάδα είναι ένοχη – Θυμηθείτε τη γενοκτονία στην Τσαμουριά – 100.000 Αλβανοί θύματα». Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επαναφοράς του θέματος των Τσάμηδων από Αλβανούς εθνικιστές τον τελευταίο καιρό, ενώ και κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη γειτονική χώρα, διαδηλωτές έθεσαν το θέμα της Τσαμουριάς. Σημειώνεται ότι η UEFA απαγορεύει ρατσιστικά συνθήματα και μηνύματα μίσους κατά της διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στη διοργανώτρια αρχή. Η απουσία της χώρας μας από το Euro 2016 ενδέχεται να δυσκολέψει ή να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους, όπως τόνισε, «αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό». Παράσταση γίνεται, επίσης, όπως προσέθεσε, και προς την αλβανική κυβέρνηση, «από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια». Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή την Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει διάβημα στους πρέσβεις Αλβανίας και Γαλλίας στην Αθήνα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς θα δεχτεί αυτοπροσώπως στο γραφείο του, τους δύο πρέσβεις προκειμένου να εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Άμεση και στον ίδιο τόνο ήταν η αντίδραση του υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντωνή, ο οποίες έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την διοίκηση της UEFA, και συγκεκριμένα στον γενικό γραμματέα της UEFA Θεόδωρο Θεοδωρίδη, η οποία κοινοποιήθηκε στην FIFA και την ΕΠΟ. Σε αυτή ο υπουργός Αθλητισμού ανέφερε: «Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016. Για προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση ΕλλάδαςΑλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply