Τα Χριστούγεννα υπό το βλέμμα των αλλόθρησκων στη Γερμανία

Τα Χριστούγεννα υπό το βλέμμα των αλλόθρησκων στη Γερμανία

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία είναι όμορφα. Ένα μεγάλο τμήμα όμως του πληθυσμού πιστεύει σε άλλες θρησκείες ή απλά σε καμιά. Πώς είναι για αυτούς του ανθρώπους οι γιορτές στη Γερμανία;
Το τριάντα τοις εκατό των κατοίκων της Γερμανίας δεν είναι Χριστιανοί, όμως κάθε χρόνο ζουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν να γιορτάσουν με τους Χριστιανούς γείτονες. Η μεγαλύτερη μη χριστιανική κοινότητα στη Γερμανία είναι η μουσουλμανική. «Εμείς έχουμε το ραμαζάνι μας και παίρνουμε τα δώρα μας» λέει η Νουράφζα, μια νεαρή μουσουλμάνα.
Συχνά πάντως οι άνθρωποι που πιστεύουν σε άλλες θρησκείες και έρχονται για πρώτη φορά στη Γερμανία έχουν δυσκολίες , όπως υποστηρίζει ο Λόι Μουντχούν, ειδικός σε θέματα Ισλάμ από την Deutsche Welle : «Στην αρχή είναι ένας είδος εξαναγκασμού ότι θέλεις να κάνεις δώρα και δεν ξέρεις ακριβώς τί να κάνεις. Τί είδους δώρα διερωτάσαι και πρέπει από πριν να γνωρίζει κανείς τις επιθυμίες του άλλου ή διαλέγει μόνος του;».
Οι μουσουλμάνοι πάντως είναι η θρησκευτική ομάδα που αισθάνεται πιο κοντά στους Χριστιανούς. Ο Ιησούς ως πρόσωπο εμφανίζεται και στο Κοράνι και είναι ένας από τους προφήτες.
Όμορφα αλλά εμπορευματοποιημένα τα Χριστούγεννα στη Γερμανία
Η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γερμανία που δεν έχει σχέση με τον Χριστιανισμό και δεν μπορεί να εντοπίσει ομοιότητες στην παράδοση βρίσκει παρόλα αυτά όμορφη την ατμόσφαιρα με τα παιχνίδια και τα στολίδια. Όπως για παράδειγμα ο βουδιστής μοναχός Ταλπαβίλα Κουσαλαγνάνα από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος έκανε πρόσφατα τη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Βόννης στο κέντρο της πόλης : «Από το αεροδρόμιο μέχρι την πόλη όλα ήταν στολισμένα. Βρήκα ότι οι Γερμανοί είναι πιο χαρούμενοι από ότι άλλοι λαοί. Τους αρέσουν τα στολίδια, τους αρέσει η μουσική, τους αρέσουν οι γιορτές περισσότερο από ότι σε άλλους».
Ολοι όσοι όμως δεν είναι χριστιανοί επικρίνουν ένα πράγμα: την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων. Ο Μπαχαντίρ από τη Βοσνία θυμάται: «Η δασκάλα μας στο σχολείο στη Γερμανία ήθελε να μας κάνει να αισθανθούμε πραγματικά Χριστούγεννα. Και ρωτούσε τον καθένα τί ήθελε για τα Χριστούγεννα. Ένας έλεγε το Playstation 3, άλλος κάτι άλλο. Μόνο εγώ και ένας φίλος μου ευχηθήκαμε ειρήνη για τα Χριστούγεννα».
Παρόμοια άποψη έχει και ο Λόι Μουντχούν «Με ξενίζει αυτή η εμπορευματοποίηση της πίστης που απομακρύνεται από τις πραγματικές αξίες της γιορτής, την ανθρώπινη ζεστασιά δηλαδή».
(Πηγή: dw-world)

NO COMMENTS

Leave a Reply