Συμφωνίες συνεργασίας σε ενέργεια – μεταφορές

Συμφωνίες συνεργασίας σε ενέργεια – μεταφορές

assets_LARGE_t_942_44598814

Τη συνεργασία, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε η χθεσινή σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, καθώς και η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπ. Μπορίσοφ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση, ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου», ενώ τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης της «γειτονιάς» μας.

Οι κύριοι Τσίπρας και Μπορίσοφ τόνισαν την μεταξύ τους συμφωνία για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση του σταθεροποιητικού τους ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής και της ευημερίας των λαών τους.
Στο πλαίσιο της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Βουλγαρίας και της συνεργασίας που ήδη εξειδικεύεται, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών και κομβικές την κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ και την κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, ενώ υπεγράφησαν επίσης το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία – Επιστήμη – Πολιτισμός) και το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Οι δύο πρωθυπουργοί στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους επικέντρωσαν στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας, με τον Αλ. Τσίπρα να υπογραμμίζει πως «η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεών μας» και να τονίζει ότι «η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου, αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη». Οι κύριοι Τσίπρας και Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των συμφωνιών αυτών αλλά και της σημασίας που αποδίδουν στους τομείς των μεταφορών και των ενεργειακών έργων, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, κάλεσαν τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τον Βούλγαρο ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν ειδικότερα θέματα και κυρίως τη δυνατότητα της επέκτασης της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς.
Πέραν τούτων ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στα φράγματα που βρίσκονται στη Βουλγαρία, ώστε να αποφεύγονται τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της γενικότερης συνεργασίας ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι δύο λαοί έχουν τη σοφία να ξεπερνούν τις διαφορές τους και να σφυρηλατούν σχέσεις πολύ εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς και τόνισε πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης και συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας», πρόσθεσε, «διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ». Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του Μπ. Μπορίσοφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, μέσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

NO COMMENTS

Leave a Reply