Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης

Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης

Νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την αποτροπή υπερθέρμανσης του πλανήτη ζητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητος, σε έκκληση που τους απευθύνει ενόψει της “κρίσιμης”, όπως την χαρακτηρίζει διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.
“Καλούμε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητος και Υμάς, προσωπικώς, να αναλάβετε γενναίας δεσμεύσεις δια την επίτευξη μιας νομικώς δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας δια την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της υπερθερμάνσεως του πλανήτη”, αναφέρει σε επιστολή που υπεύθυνε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στους ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Πακιστάν, τους πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών, και στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
“Η επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας εις το πλαίσιο των εν Κοπεγχάγη διεθνών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί μόνο ηθική επιταγή δια την προστασία της κτίσεως του Θεού. Αποτελεί επίσης την οδό προς την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα”, αναφέρει ο Πατριάρχης στην επιστολή του.
“Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως οικονομικό βάρος, αλλά ως μία σημαντική ευκαιρία για ένα υγιέστερο πλανήτη, προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας και κυρίως εκείνων των κρατών τα οποία υστερούν εις οικονομική ανάπτυξη”, σημειώνει.
“Το κέρδος, και, ειδικότερα, το βραχυπρόθεσμο κέρδος δε θα έδει να αποτελεί το κίνητρο δια τις πράξεις μας, κυρίως όταν υποβαθμίζει την κοινή και θεόσδοτη φυσική μας κληρονομιά”, αναφέρει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
“Η κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής ως απειλής δια την ανθρωπότητα και τη Γη, καθώς και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεικνύουν σαφώς ότι μόνη οδός προς μίαν παγκόσμια οικονομία χαμηλής εντάσεως άνθρακος είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, η ενεργειακή εξοικονόμηση και η αποτροπή περαιτέρω αποδασώσεως”, προσθέτει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που επί δεκαετίες ηγείται της μεγαλύτερης Οικολογικής κίνησης που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της θρησκείας, προειδοποιεί με σαφήνεια για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αδράνεια και η αναβλητικότητα.
“Η παγκόσμια κοινότητα δε θα έδει να υποτιμήσει τον κίνδυνο της απραξίας. Είμεθα πεπεισμένοι ότι μόνο δι’ ενός σαφούς διεθνούς πλαισίου συνεργασίας, μιας νομικώς δεσμευτικής συνθήκης καθοριζούσης σαφείς και γενναίας μειώσεις εκπομπών, μπορεί πραγματικά η ανθρωπότητα να ελπίσει ότι τα τέκνα μας θα απολαύσουν την ομορφιά και τα καλά της Γης, την οποία κληροδοτούμε εις αυτά”, αναφέρει στην επιστολή του.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητά τους ηγέτες οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών να ενισχύσουν τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη για να διευκολυνθεί μία “κοινωνικώς δικαία και αποτελεσματική μετάβαση προς την επιθυμητή περιβαλλοντικός βιώσιμη ανάπτυξη”.
Έκκληση του Οικομενικού Πατριάρχη στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Γεώργιο Παπανδρέου ο Πατριάρχης προσθέτει “Σας παρακαλούμε, Εξοχότατε, όπως δια της συμμετοχής Σας εις τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης αναδειχθείτε ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς δια το περιβάλλον, αναλαμβάνων γενναίας δεσμεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν την Ελλάδα εις μία ενεργειακή πολιτική χαμηλής εντάσεως άνθρακος.”
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply