Αναστασιάδης: Δημιουργική η συνάντηση με τον Ακιντζί

Αναστασιάδης: Δημιουργική η συνάντηση με τον Ακιντζί

anastasiadis

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε αρκετά δημιουργική τη σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση ότι θα τη ζητήσει ο γγ του ΟΗΕ και ότι θα την επιτρέψει η πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί μετά την παρούσα εντατική φάση των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν «αρκετά δημιουργική συνάντηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και αρκετά διευκρινιστική για θέματα που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες». Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης θα ζητούσε πληροφόρηση από τον κ. Ακιντζί για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήγειρε και πάλι την αξίωσή του προς την «κυβέρνηση» των κατεχομένων να παραχωρήσει τη λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους σε 26.500 έποικους.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές ενημερώθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Ερντογάν. «Αυτό που κατανοώ είναι την επανάληψη της βούλησης του Τούρκου Προέδρου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Η σημερινή συνάντηση αναλώθηκε κυρίως στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης για τις επόμενες έξι συναντήσεις μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, σε καθεμιά από τις οποίες θα συζητηθεί ένα από τα έξι θέματα που συναποτελούν το κυπριακό πρόβλημα. Τα θέματα αυτά είναι η διακυβέρνηση, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας περιλαμβανομένων των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, η οικονομία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

NO COMMENTS

Leave a Reply