Επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο

Επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο

720_113966_ca15c672fc-93c51ce26a0db819

Στην Κύπρο θα βρίσκεται ομάδα τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για να εξετάσουν θέματα που εκκρεμούν από το μνημόνιο, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη τεχνοκρατών των δανειστών μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον περασμένο Μάρτιο και γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο έλεγχος που θα γίνει είναι, σε κάποιο βαθμό, όμοιος με τον έλεγχο που γινόταν προτού η Κύπρος μπεί σε πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), αλλά η διαφορά είναι, ότι σήμερα ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτός ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, θα παρακολουθείται η πρόοδος που θα κάνει η Κύπρος σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος της κάθε αποστολής τους, οι τεχνοκράτες από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα ετοιμάζουν χωριστές εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αν και ο έλεγχος δεν συνεπάγεται κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν έχουν εφαρμοστεί κάποιες συστάσεις ή μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό, σύμφωνα το υπουργείο Οικονομικών, να είναι θετική η έκθεση προόδου γιατί αυτό θα συμβάλει στο μεγάλο στόχο της Κύπρου για αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.

NO COMMENTS

Leave a Reply