Το Μουσείο της Ακρόπολης υποψήφιο για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ

Το Μουσείο της Ακρόπολης υποψήφιο για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι το Μουσείο της Ακρόπολης, του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, είναι  ανάμεσα στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το Βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ, «Mies van der Rohe».
Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 343 έργα που βρίσκονται σε 33 χώρες της Ευρώπης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στη Βαρκελώνη, στο Εκθεσιακό Περίπτερο που είχε σχεδιάσει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Mies van der Rohe.

Οι υπόλοιπες πέντε επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι το Νέο Μουσείο στο Βερολίνο (Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ), το Θέατρο Νεολαίας Bronks στις Βρυξέλλες (Μαρτίνε ντε Μέσενεερ και Ντιρκ φαν ντεν Μπράντε), το Μουσείο Τεχνών 21ου Αιώνα στη Ρώμη (Ζάχα Χαντίντ, Πάτρικ Σουμάχερ, Τζιανλούκα Ρακάνα), το Μέγαρο Συναυλιών στην Κοπεγχάγη ( Ζαν Νουβέλ) και το Κέντρο Αποκατάστασης στο Άρνεμ της Ολλανδίας (Κοέν φαν Φέλζεν).

Το βραβείο «Mies van der Rohe» απονέμεται από το 1987 κάθε δύο χρόνια και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, “Πολιτισμός” και το Ίδρυμα Mies van der Rohe. Χρηματικό έπαθλο ύψους 60.000 συνοδεύει το βραβείο και προβάλλεται η αριστεία στον σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων αλλά και η συμβολή στην διαμόρφωση νέων ιδεών και τεχνολογιών στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.

Τα υποψήφια για βράβευση έργα προτείνονται από ανεξάρτητους ειδικούς από όλη την Ευρώπη, από τις εθνικές αρχιτεκτονικές ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, καθώς και από τη συμβουλευτική επιτροπή του βραβείου.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply