Τσίπρας: Στη Σύνοδο ακούστηκαν φωνές για φράχτες και τείχη

Τσίπρας: Στη Σύνοδο ακούστηκαν φωνές για φράχτες και τείχη

tsitsi708708_0

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της «μίνι» Συνόδου για το μεταναστευτικό στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Στην αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκαν συνολικά ηγέτες απο δέκα χώρες, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τη Σύνοδο κάλεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν και σ’ αυτήν συμμετείχαν εκτός του Αλ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας. Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου επικεντρώθηκε κυρίως σε τρία, καίρια για το προσφυγικό ζήτημα, σημεία.

Πρώτον, την αύξηση των δυνάμεων της Frontex καθώς τα1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία. Δεύτερον, την εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα. Προς τούτο συζητήθηκε επιπλεον, το θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελει σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά. Τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, υπήρξε η κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «ο διαμερισμός της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα , θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεσος και αποτελεσματικός». Σχολιάζοντας την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, «Από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά. Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν.»

Υπενθύμισε ακόμα την αναγκαιότητα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και τόνισε πως «Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές». Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX «ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «όπου εξειδικεύσαμε σε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε και προσέθεσε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη».

NO COMMENTS

Leave a Reply