Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα καταβάλει δόση στην Ελλάδα πριν το τέλος του...

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα καταβάλει δόση στην Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου

5720a9461dc5246c1f8b4afd

Αναντίστοιχη με τους ισχύοντες συσχετισμούς είναι η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι τόσο αισιόδοξος που ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα καταβάλει δόση στην Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Γερμανός σημείωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο Μνημόνιο, παρά την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, είπε πως το Ταμείο θα καταβάλει δόση πριν το τέλος του χρόνου, παρά το ότι ο Τόμσεν έλεγε -μέσω εγγράφου που διέρρευσε- ότι θα ήταν καλύτερα για το Ταμείο να αποχωρήσει. Πιθανότατα, η δήλωση αυτή αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις όποιες φωνές αρχίζουν και ακούγονται για αθέτηση των υποσχέσεων και δεσμεύσεων που είχε πάρει ο ίδιος μπροστά σε όλο το γερμανικό Κοινοβούλιο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι μία συμφωνία για βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα και έχει ζητήσει την κατάρτιση των απαραίτητων ελαφρύνσεων έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου προβλέπει ότι αποφάσεις για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, εάν χρειαστούν, θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018. Ο κ. Σόιμπλε είναι ο κύριος υπέρμαχος αυτής της γραμμής, με δεδομένο μάλιστα ότι η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

NO COMMENTS

Leave a Reply