Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ντάριο Φο

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ντάριο Φο

dario-fo-708

Πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, σε ηλικία 90 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία, 12 ημέρες αφότου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση την Πέμπτη.

Μέγας θεατράνθρωπος, αν και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του γελωτοποιό, ο Ντάριο Φο είναι κυρίως γνωστός για το έργο του «Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού», την πολιτική σάτιρα του 1970, που είχε σκοπό να καταδείξει την κατάχρηση εξουσίας του συστήματος Δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής σάτιρας του πολυμήχανου Φο.

«Με τον Ντάριο Φο, η Ιταλία χάνει έναν από τους σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής της χώρας», δήλωσε ο Ρέντσι για να προσθέσει ότι «η σάτιρά του, η έρευνά του και η πολύπλευρη καλλιτεχνική δημιουργία του παραμένει το κληροδότημα ενός μεγάλου Ιταλού στον κόσμο».

NO COMMENTS

Leave a Reply