ΕΕ: Η αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

ΕΕ: Η αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη εντείνεται η συζήτηση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση την οδηγία 36/2005. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη που δεν την εφαρμόζουν.
Με κοινή ερώτηση προς την Κομισιόν επτά ευρωβουλευτές έδωσαν την αφορμή για μία συζήτηση σχετικά με την «αμοιβαία αναγνώριση» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στο περίπλοκο νομικό πλαίσιο: «Πολλές επαγγελματικές κατηγορίες θέλουν να ορίζουν οι ίδιες τις προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα για να διατηρούν τα κεκτημένα τους και αυτή η έλλειψη διαφάνειας προφανώς επηρεάζει τους εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Βέβαια, δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα με την οικονομική κρίση. Ο προστατευτισμός αυτός υπήρχε και προηγουμένως και προδίδει μία συντεχνιακή αντίληψη για την οικονομία…» Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να ασκήσει πιέσεις για άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη. «Νομίζω ότι πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα κράτη-μέλη για να τηρήσουν όσα έχουν συνυπογράψει στο Συμβούλιο Υπουργών», λέει ο Κλάους Σβαμπ στην Deutsche Welle. «Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, μας είχε υποσχεθεί ότι θα υιοθετήσει την οδηγία μέχρι το 2006. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι δεν την έχει υιοθετήσει».
Απούσα στη συζήτηση η Ελλάδα
Δυστυχώς η Ελλάδα ήταν απούσα από τη συζήτηση για την «αμοιβαία αναγνώριση» στο Στρασβούργο. Το παρόν έδωσε πάντως ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συνυπογράφει την επερώτηση και, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα με την αναγνώριση πτυχίων από κολλέγια ή πανεπιστήμια του εξωτερικού: «Στην Κύπρο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ένας σχετικά νέος θεσμός και επομένως έχει προηγηθεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εργάζονται, το οποίο νομοθετικό πλαίσιο έλαβε υπόψη το κοινοτικό δίκαιο. Ως εκ τούτου οι τίτλοι, τους οποίους εκδίδουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με εξαίρεση μερικές ιδιάζουσες περιπτώσεις, είναι αναγνωρισμένοι και δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα που ενδεχομένως υπάρχει στην Ελλάδα» Παρά τις όποιες διαφωνίες του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, ο Κύπριος πολιτικός, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου, κρίνει απαραίτητη την άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. «Εμείς πιστεύουμε σαν Επιτροπή ότι για να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά, παρά τις όποιες διαφωνίες σαν Αριστερά έχουμε με αυτό το ζήτημα, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μεταφορά του κοινοτικού δικαίου στα κράτη-μέλη. Διαφορετικά το όλο ζήτημα θα πάσχει», τονίζει ο Κύπριος ευρωβουλευτής.
Υποχρέωση η γρήγορη αναγνώριση
Για την Ελλάδα το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το πρόβλημα των κολεγίων, για το οποίο αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας. Αλλά υπάρχει και ένα ευρύτερο ζήτημα, καθώς δεν αναγνωρίζονται άμεσα και αυτονόητα τίτλοι σπουδών από το εξωτερικό, ακόμα και αν προέρχονται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εγνωσμένης αξίας. Το σχόλιο από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Αντρέας Σβαμπ : «Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να αρνείται κανείς την αναγνώριση τίτλων από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας. Η γενική αρχή είναι ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναγνωρίζει τίτλους σπουδών από άλλο κράτος-μέλος και μάλιστα με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία. Για πολλούς Ευρωπαίους, ολόκληρη η σταδιοδρομία τους εξαρτάται από αυτήν την αναγνώριση. Σήμερα υπάρχουν για παράδειγμα νοσοκομειακοί γιατροί, που δουλεύουν με πλήρες ωράριο, αλλά παίρνουν μόνο τα 2/3 του κανονικού μισθού, γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι δεν δικαιούνται περισσότερα με βάση τους τίτλους σπουδών που διαθέτουν. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».
(Πηγή: dw)

NO COMMENTS

Leave a Reply