Τσίπρας: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό

Τσίπρας: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό

580919401dc5240e588b49ee

Ο Πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησε «αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης, σημειώνοντας -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό». Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε., έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200. Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή».

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε είπε ο κ. Τσίπρας. Για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μην δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο». Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 π.μ. με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

NO COMMENTS

Leave a Reply