Ελληνική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στη Βιέννη

Ελληνική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στη Βιέννη

Τις επευφημίες του πολυπληθούς βιεννέζικου, μουσικόφιλου κοινού, απέσπασαν ένας Κύπριος και δύο Ελληνες καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, οι οποίοι με δύο ξένους συναδέλφους τους και με τη συνοδεία της αυστριακής μπαρόκ ορχήστρας «Κολέγκιουμ Μουζικάλε» εμφανίστηκαν σε μια πρωτότυπη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Δημαρχείο του τρίτου τομέα της Βιέννης,
Στη συναυλία, που διοργάνωσε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Αυστρίας, οι πέντε καλλιτέχνες και η ορχήστρα παρουσίασαν ένα ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμα, με έργα αφιερωμένα στις γιορτές των Χριστουγέννων από τη βυζαντινή, τη μπαρόκ και τη σύγχρονη εποχή.
Τη Συναυλία, που τελούσε υπό την αιγίδα του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριου Λυσσιώτη και στήριξαν το κυπριακό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και η Τράπεζα Αυστρίας, παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων και τεχνών και της διπλωματίας, με επικεφαλής τον πρέσβη της Κύπρου.
Κορυφαίος της βραδιάς ήταν ο διεθνώς γνωστός Κύπριος βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, έχοντας μαζί του την ανερχόμενη Ελληνίδα υψίφωνο Κατερίνα Κουρή, την Αυστριακή μεσόφωνο Βάλτραουντ Ρούσεγκερ και τον Βραζιλιάνο τενόρο Αουγκούστο Καρούζο, ενώ στο πόντιουμ, ο Ελληνας διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας Βασίλης Τσιατσιάνης, έδωσε μουσικά “χρώματα” στην εξαίρετη βιεννέζικη ορχήστρα Κολέγκιουμ Μουζικάλε.
Ο Κύπριος βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, ο οποίος είναι και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε μουσική κα κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε δίπλωμα με “άριστα” παμψηφεί και βραβείο, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη κοντά σε ξακουστούς δασκάλους.
Εχει κάνει διεθνή καριέρα, εμφανιζόμενος σε λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών σε πολλές χώρες του κόσμου ως πρωταγωνιστής και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με διάσημους αρχιμουσικούς και με μια σειρά μεγάλων συμφωνικών ορχηστρών της Ευρώπης, ενώ έχει εκπροσωπήσει επίσημα την Κύπρο σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις.
Η γεννημένη στην Αθήνα υψίφωνος Κατερίνα Κουρή, σπούδασε τραγούδι με “άριστα” στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, περατώνοντας παράλληλα σπουδές φαρμακευτικής στο εκεί πανεπιστήμιο, και συνέχισε κατόπιν ανώτατες σπουδές ως σολίστ στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης στη Βιέννη, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό της στη φαρμακολογία και τοξικολογία. Υπήρξε υπότροφος διαφόρων ιδρυμάτων, ενώ έχει ερμηνεύσει αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε γνωστές λυρικές σκηνές σε Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία και Λίχτενσταιν.
Ο Βασίλης Τσιατσιάνης σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με “άριστα”, και αργότερα στο Ωδείο “Φ. Νάκας”, συνεχίζοντας τις σπουδές του στη σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης.
Εχει αναπτύξει, τόσο στη Βιέννη όσο και γενικότερα στην κεντρική Ευρώπη, έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και έργα του παίζονται συχνά σε γνωστούς μουσικούς χώρους, ενώ έχει συνεργαστεί ως πιανίστας, συνθέτης ή διευθυντής ορχήστρας, με αξιόλογες ορχήστρες και καλλιτέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.
Η διοργάνωση της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας εντάσσεται στους στόχους του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου για εδραίωση της σύνδεσης του κυπριακού και αυστριακού Πολιτισμού στη Βιέννη.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply