Γιουνκέρ: Η Τουρκία θα ευθύνεται αν η μεταναστευτική συμφωνία καταρρεύσει

Γιουνκέρ: Η Τουρκία θα ευθύνεται αν η μεταναστευτική συμφωνία καταρρεύσει

aisiodoksos-o-giounker-gia-epiteuksi-sumfwnias-w_hr

Σε δοκιμασία τίθεται η ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι θα την καταγγείλει εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν.

«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών, οι οποίοι θα είναι υπαίτιοι αν η συμφωνία καταρρεύσει», τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σημειώνει πως η Τουρκία απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες και την Ευρώπη, καθώς το κλίμα επιδεινώθηκε με το τελευταίο πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον των Κούρδων βουλευτών. Παράλληλα, σημαντική υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, καταγράφει σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Τουρκία μεταβατική λύση, μέχρι η ΕΕ να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, και για αύριο έχει προσκαλέσει μόνο τους ομολόγους του από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για να συζητήσουν το θέμα. Στο μεταξύ, στη Γερμανία, την σφοδρή αντίδραση της Αριστεράς και Πράσινων συναντά η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για άμεση επαναπροώθηση στην Αφρική διασωθέντων προσφύγων στη Μεσόγειο, στο πρότυπο της πρακτικής που ακολουθεί η Αυστραλία.

NO COMMENTS

Leave a Reply