Εκδήλωση του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

Εκδήλωση του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

Στις 5 και 6 Ιουνίου 2009, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Συμπόσιο με τίτλο “Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα, στον ελληνόφωνο κόσμο, από το Βυζάντιο έως τον 21ο αιώνα”, το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.
Το Συμπόσιο άγγιξε ένα θέμα, το οποίο δεν έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών, κοινωνικών και θρησκευτικών μελετών. Στους ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η ελληνική εκδοχή του τείνει να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός και συντηρητικός. Το Συμπόσιο προσπάθησε να καταστήσει κατανοητό πως η Ορθόδοξη Εκκλησία και η θεολογία έχουν συντελέσει, μέσω της νεωτερικότητας, στην πραγματοποίηση αλλαγών στην κοινωνία και τον πολιτισμό, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και πως η Ορθοδοξία στην Ελλάδα και στις Ελληνικές Κοινότητες έχει προσαρμοστεί στην κοινωνική αλλαγή μέσω της νεωτερικότητας.
Το Συμπόσιο εστίασε στην Ελληνική Ορθοδοξία, καθώς η Ορθοδοξία χαρακτηριζόταν πάντα από τη βούληση για την έκφραση της “αυθεντικής” Χριστιανοσύνης, μία διάσταση, που είναι ισχυρότερη στην ελληνική της εκδοχή, καθώς οφείλεται στην γλωσσική εξοικείωση με την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας.
Το Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Σοφίας Σκοπετέα (1946-2007), λέκτορος της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία αφιέρωσε πολλά χρόνια από την υπηρεσιακή της ζωή στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και στην ιδρύτρια του Τμήματος και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Sysse Engberg, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων υπηρεσίας στο Τμήμα.
Το Συμπόσιο χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Δανία, κ. Αλέξανδρος Κουγιού.
Πηγή: ana-mpa

NO COMMENTS

Leave a Reply