Νέα πρόκληση Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό

Νέα πρόκληση Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό

583db90b1dc524a8348b475b

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό. Κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια ‘’ΤΔΒΚ’’. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Υποστήριξε, δε, ότι στην Κύπρο υπάρχει αίμα Τούρκων ηρώων και ως εκ τούτου η Άγκυρα δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκυπρίους. «Μας λένε, δώστε την Κύπρο σε εμάς και μην ανακατεύεστε σε τίποτα. Αυτός είναι ο στόχος. Για μια στιγμή. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι να δώσουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος Πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Για «ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, κι ενώ αναμένεται συνάντηση, εντός των επομένων ημερών, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει τον θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου.

NO COMMENTS

Leave a Reply