Εντατικές προσπάθειες Μοσκοβισί να ξεμπλέξει η ελληνική αξιολόγηση

Εντατικές προσπάθειες Μοσκοβισί να ξεμπλέξει η ελληνική αξιολόγηση

Τρόπους να διορθώσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση θα αναζητήσει ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Star και προς αυτό τον σκοπό αναχωρεί από τη Μάλτα σήμερα το πρωί για να συναντήσει τον Ε. Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star η “πολύ δύσκολη κατάσταση”, συνίσταται στο ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν έχει συντελεστεί καμία απολύτως πρόοδος σε κανένα ανοικτό ζήτημα από αυτά που περιλαμβάνονται στην 2η αξιολόγηση και αποτελούν προϋπόθεση για την συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement). Δυστυχώς για την Ελλάδα η παραπάνω δύσκολη κατάσταση όχι μόνο θα αποτυπωθεί στο euro working group που έχει τακτική συνεδρίαση προετοιμασίας του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αργότερα σήμερα, αλλά έχει αλλάξει και την άποψη της ίδιας της Κομισιόν.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι από τη Μάλτα εμφανίστηκαν έως και αγανακτισμένοι με την κατάσταση, ενώ όσοι γνωρίζουν λένε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί το σημερινό κλίμα. Για να γίνει δε αυτό, το μπαλάκι είναι στην ελληνική πλευρά. Έχει εξαιρετική σημασία ότι με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο Κλάους Ρέγκλιγκ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα για το 2019 και το 2020 είναι εκτός του staff level agreement και αποτελούν ξεχωριστή διαπραγμάτευση. Οι πηγές στη Μάλτα και τις Βρυξέλλες, επισημαίνουν ότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι ο μόνος λόγος που “δεν έχουμε ακόμα κλείσει” , παρά την γνωστή από τον Απρίλιο συμφωνία για τον κόφτη είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μεταφέρουν μάλιστα ότι το πρόβλημα της ελληνικής πλευράς δεν είναι ούτε τα 10 χρόνια, ούτε τα 5 (που θα χρειαστεί 3,5%), αλλά το γεγονός ότι δεν θέλουν να περιγράψουν μέτρα ούτε και για ένα χρόνο. Αυτό θα προσπαθήσει να λύσει ο Μοσκοβισί, βοηθώντας την κυβέρνηση να τα περιγράψει με τον ποιο ανώδυνο τρόπο – όσο είναι αυτό επικοινωνιακά δυνατόν. Από την άλλη όμως στις Βρυξέλλες, ξέρουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται λεφτά για λήξεις ομολόγων το καλοκαίρι, δεν τα έχει και όσο πλησιάζουμε σε εκλογές, όλο και θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο κατανοητά: εκείνα τα λεφτά από το πακέτο των 86 δις, χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα τα πάρει, με τα σημερινά δεδομένα.

NO COMMENTS

Leave a Reply