Eurogroup: Σκληρή στάση από τους δανειστές

Eurogroup: Σκληρή στάση από τους δανειστές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 ώρα Ελλάδας η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε απέναντι στο «τείχος» των δανειστών που ζητούν προκαταβολική ψήφιση μέτρων για μετά το 2018. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν και ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016. «Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε «ενθαρρύναμε τους έλληνες να ολοκληρώσουν τα βήματα που θα επιτρέψουν στους Θεσμούς να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα και εξήρε την συμμετοχή επισημαίνοντας πως βοηθάει στην σταθεροποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ είπε ότι επί τους παρόντος δεν είναι διαπραγματεύσιμη η μη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή τη φάση και γιατί έχει εμπλακεί εξαρχής και έχει μεγάλη εμπειρία και γιατί το ζητούν κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, που ελπίζω να μην δω, θα μπορούσαν να γίνουν από ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε. Για το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων για το 2019 και στο 2020 ο επικεφαλής του Εurogroup επιβεβαίωσε πλήρως πως αυτό είναι στην καρδιά των συζητήσεων. Εγινε πιο σαφής λέγοντας « ζητάμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό σύστημα». Το ΔΝΤ ήταν σαφές. Ζητά ένα ξεκάθαρο πακέτο μέτρων από την Ελλάδα με το οποίο συμφωνεί η Ε.Ε. Το ΔΝΤ είχε πάντα μια συμπαγή θέση και είναι δίκαιο ως προς τα μέτρα που προτείνει για την Ελλάδα. Θέλουν καθαρές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι και βιώσιμο χρέος. Οσον αφορά το θέμα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος και «τότε θα δούμε αν αυτά τα μέτρα χρειάζονται».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί από την πλερά του είπε ότι έγινε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα που επιτρέπει αισιοδοξία για την αξιολόγηση. ‘Οπως σημείωσε «αυτό που μένει είναι τα 2-3 ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και σχετίζονται με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις». «Αυτό που μένει είναι το να γίνει μία καθολική συμφωνία, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που να διασφαλίζει όλες τις πλευρές και χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα μέσα στο 2016. Η πεποίθηση μου είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι προσπαθήσουμε. Και δεν είμαστε μακριά από αυτό» τόνισε ο Μοσκοβισί Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να κλείσουμε την αξιολόγηση είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν την ίδια προσπάθεια. Ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση -έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και επισήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν στην ελάφρυνση του κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 σύμφωνα με την ανάλυση του οργανισμού. «Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους για τη Ελλάδα αλλά η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Ο κ. Ρεγκλινγκ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι πλήρως ενήμερο για το θέμα του χρέους αν και εκτίμησε πως το Ταμείο δεν θα θεωρήσει επαρκή τα μέτρα ζήτησε να τα λάβει υπόψη του. H Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητεί για μετά το 2018 το ΔΝΤ ( μεταξύ αυτών μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) ώστε το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η αξιολόγηση. Αυτή ήταν η κοινή θέση που διατύπωσαν οι Θεσμοί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup ενώ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις με δημόσιες δηλώσεις κατέστησαν την «ικανοποίηση» των αιτημάτων του ΔΝΤ ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αξιολόγησης. Ταυτοχρόνως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018 . Αν υιοθετηθεί ο στόχος στόχος του 3,5% απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μετά τους εκπροσώπους των Θεσμών είδαν επίσης Ντάισελμπλουμ ( Eurogroup) και Τόμας Βίζερ ( EEG) ενώ πριν καθίσουν στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης είχαν ένα κρίσιμο τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για να προχωρήσουμε και αυτό είναι ευθύνη της Ελλάδας» ανέφερε ο γερμανός υπουργός προσερχόμενος στο κτίριο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα έχει δεσμευθεί. Ο Β. Σόιμπλε μιλώντας και για λογαριασμό της Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο θα τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει και πέταξε την μπάλα στην κυβέρνηση. «Έχει φτάσει ο χρόνος να κάνει η Ελλάδα αυτά που έχει συμφωνήσει. Ο χρόνος γίνεται πιεστικός…Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει όσα έχει δεσμευτεί. Έχει φτάσει ώρα να το κάνει». Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν για την Ελλάδα σημαντικές αποφάσεις σήμερα και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως το πλαίσιο όσων πρέπει να κάνει η Αθήνα θα τεθεί σε επίπεδο Θεσμών. Την ίδια στιγμή και ο επικεφαλής του Eurogroup αφού είχε ήδη συνομιλήσει με Τσακαλώτο- Χουλιαράκη μετέφερε και εκείνος τις θέσεις του ΔΝΤ.

« Μίλησα πρόσφατα με την Κρ. Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο έχει ισχυρή πρόθεση να μείνει στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει πλήρως. Κάνουν προσπάθεια και δουλεύουν με τους άλλους θεσμούς. Ωστόσο η θέση τους είναι πολύ ξεκάθαρη: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες, το δημοσιονομικό μονοπάτι πρέπει να είναι αξιόπιστο και η βιωσιμότητα χρέους πρέπει να είναι αξιόπιστη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε πρέπει να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ενώ για την επιστολή Τσακαλώτου σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δεδομένου ότι δεν είναι δημόσια. Δουλεύουμε δημιουργικά, συμπλήρωσε. Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις αν και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε σωστή τροχιά για να πιάσει τον στόχο του 3,5% το 2018 αυτό που είναι υπό συζήτηση είναι ποια πρέπει να είναι η δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018 και ποια πιθανά προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός θα πρέπει να προβλεφθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

NO COMMENTS

Leave a Reply