Θρίλερ με το ραντεβού Σόιμπλε- Τόμσεν στο Βερολίνο και τον Τσακαλώτο

Θρίλερ με το ραντεβού Σόιμπλε- Τόμσεν στο Βερολίνο και τον Τσακαλώτο

Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το πρωί της Πέμπτης στο Βερολίνο ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία η οποία θα παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου στο εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η συνάντηση Σόιμπλε – Τόμσεν επιβεβαιώνει πως οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες τόσο από την πλευρά των Θεσμών όσο και από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι από την Αθήνα ζητείται η μείωση του αφορολογήτου και η εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην ευρωζώνη για να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη συνάντηση απάντησεως εξής: «Το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο με το ΔΝΤ. Δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο συγκεκριμένων συναντήσεων.»

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε προσκληθεί σε συνάντηση που στο Βερολίνο ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάση Τσίτσα, ο οποίος επικαλέστηκε πηγή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των δανειστών καθώς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ώστε να βρεθεί μία φόρμουλα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πηγές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ούτε επιβεβαίωναν, ούτε διέψευδαν τη συνάντηση Σόιμπλε- Τόμσεν, ενώ δήλωσαν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν ήταν στο Βερολίνο. Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαψεύδεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε λάβει πρόσκληση για το σημερινό ραντεβού στο Βερολίνο. Πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν πως ο υπουργός αναρωτήθηκε “πότε αρνήθηκα να δω Σόιμπλε και Τόμσεν; Ποιος σας είπε ότι είχα λάβει πρόσκληση”.

NO COMMENTS

Leave a Reply