Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος για «τελευταία ευκαιρία»

Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος για «τελευταία ευκαιρία»

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει άμεσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συμμετάσχει σε συναντήσεις «τελευταίας ευκαιρίας» με εκπροσώπους των θεσμών, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτός είναι και ο λόγος, κατά τις ενδείξεις, για τον οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν συμμετείχε στις εργασίες του Euroworking Group. Και την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προετοιμάζεται για μαραθώνιο επαφών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ώστε η Ευρώπη να ασχοληθεί με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει μπροστά της, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης διαφωνούν ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Ταμείο επαναλαμβάνει πλέον με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, τόνισε ότι το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες όμως όπως είπε θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει. Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

Όμως την ίδια στιγμή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, επιμένει ότι «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή». Σε άρθρο του στους Financial Times επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα η οποία καλείται να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ οφείλονται στο γεγονός ότι οι αναλυτές του δεν έχουν κατορθώσει ακόμα συνυπολογίσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης και τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της. Σχολιάζοντας τις θέσεις Ρέγκλινγκ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις». Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών οδηγεί τους οίκους αξιολόγησης σε αρνητικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, διαβλέποντας πλέον ως ισχυρή την πιθανότητα ενός «ατυχήματος».

NO COMMENTS

Leave a Reply