Ως την Τετάρτη δίνουν περιθώριο οι θεσμοί στην Αθήνα

Ως την Τετάρτη δίνουν περιθώριο οι θεσμοί στην Αθήνα

Μάχη με τον χρόνο δίνουν κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να επέλθει συμφωνία στα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά είναι με την πλάτη στον τοίχο, αφού από την πλευρά τους οι δανειστές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα έχουν έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αν θέλουν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση όλα θα πάνε πίσω. Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση σε μία τελευταία προσπάθεια να μικρύνει έστω και λίγο ο κατάλογος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει προσβλέπει σε νέα συνάντηση (ακόμα και έκτακτο Eurogroup) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο οποίος επικαλέιται κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και τώρα, ημερομηνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών δεν υπάρχει, και σίγουρα δεν αναμένεται να έρθουν Δευτέρα ή Τρίτη. Το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε στο σταθμό μας ότι γίνονται κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή έγινε γνωστό πως οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά στο 2018. Μάλιστα απαιτούν την ψήφιση προληπτικών μέτρων από τη φετινή χρονιά, προκειμένου να εφαρμοστούν σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους.

Βάσει της πρόταση των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ, ενώ για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Πρακτικά η μείωση του αφορολόγητου σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει μείωση της έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300-1.350 ευρώ, από τα 1900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο (550-600 ευρώ επιβάρυνση).
Παράλληλα θα επέλθει πλήγμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500-900 ευρώ, με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα χάσουν μισό ή ένα ολόκληρο μηνιάτικο από το 2018.

NO COMMENTS

Leave a Reply