Τσίπρας: Ανησυχητικά αισιόδοξη η Μέρκελ

Τσίπρας: Ανησυχητικά αισιόδοξη η Μέρκελ

Αισιόδοξος για συνολική συμφωνία τον Απρίλιο, αλλά … όχι και τόσο όσο η Άνγελα Μέρκελ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, επικαλούμενος τη συζήτηση που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι “ανησυχητικά αισιόδοξη” για την επίτευξη συμφωνίας, επιχειρώντας -προδήλως- να καταδείξει το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πλευρά για την θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας- Θεσμών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, ενώ είπε πως “πιστεύει ότι τον Απρίλιο θα έχουμε συνολική συμφωνία” εμφάνισε εαυτόν πιο επιφυλακτικό από το περιρρέον κλίμα αισιοδοξίας στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Και τούτο γιατί “έχουμε πια εμπειρία”, είπε. Αυτό που εννόησε -ενδεχομένως- είναι ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ( εμφανίζεται ανυποχώρητο στις αξιώσεις του) δυσχεραίνουν την πορεία προς ραγδαία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Και ενώ το Ταμείο είναι αδιαμφισβήτητα ο σκληρός παίκτης της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς να σχολιάσει τη δήλωση της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ πως ο έλληνας πρωθυπουργός της ζήτησε να σταθεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, δεν προχώρησε σε διάψευση.
Αντιθέτως, αφού ανέφερε ότι οι επαφές του με την κ. Λαγκάρντ είναι διαρκείς, δύσκολες αλλά ειλικρινείς και έντιμες, παραδέχθηκε πως ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. “Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, από βελγικού εδάφους, ο κ. Τσίπρας, έστειλε μήνυμα έμμεσο αλλά ηχηρό και προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τα επωαζόμενα μέτρα που θα έρθουν με το κλείσιμο της συμφωνίας, για ψήφιση στη Βουλή. Σχολιάζοντας την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου της Ν.Δ να “βάλει πλάτη” το κόμμα του στην υπερψήφιση των μέτρων, ο πρωθυπουργός, αφού στηλίτευσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη, έριξε το βλέμμα στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων, δηλώνοντας: “Ίσως αυτή η στάση είναι δώρο προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όπως δώρο ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων του Δεκεμβρίου για την παροχή της εφάπαξ σύνταξης προς τους συνταξιούχους”. “Σε αυτό το διήμερο καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό– μεταναστευτικό, την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομία, την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης”, είπε ο κ. Τσίπρας για το δια ταύτα των εργασιών της Συνόδου.

Επ αυτών, σημείωσε, πως η ελληνική πλευρά πέτυχε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για τις ειδικές πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη, όπου η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους. Ο κ.Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση.
Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας.
Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply